Program studiów obejmuje pięć modułów. Zadaniem kolejnych modułów jest:
1. Blok tematyczny / moduł I - Psychoedukacja.
2. Blok tematyczny / moduł II - Metodyczne podstawy pracy z dziećmi.
3. Blok tematyczny / moduł III - Komunikacja i budowanie relacji w grupie.
4. Blok tematyczny / moduł IV - Poznawanie różnorodnych form aktywności artystycznej.
5. Blok tematyczny / moduł V - Warsztaty arteterapii.
1. Cele ogólne:
* Poznanie wpływu sztuki na obszary życia psychicznego i społecznego człowieka.
* Opisanie arteterapii i jej praktycznego zastosowania w pracy pedagoga, psychologa i wychowawcy szkolnego.
* Kompensacja potrzeb poprzez aktywność twórczą.
* Wzbogacanie warsztatu zawodowego nauczycieli.
2. Kwalifikacje - sylwetka absolwenta.
Uzyskane kwalifikacje: dodatkowa specjalność. Uzyskanie kwalifikacji zawodowych do prowadzenia różnorodnych form terapii pedagogicznej z arteterapią, w tym do pracy z dziećmi posiadającymi opinie i orzeczenia. UWAGA: po odbyciu 3. letniej praktyki absolwent studiów podyplomowych może ubiegać się o Certyfikat Arteterapeuty wydawany przez Stowarzyszenia Arteterapeutów Polskich "Kajros". Certyfikat uprawnia do pracy terapeutycznej w placówkach poza oświatowych.
3. Po ukończeniu zajęć absolwent potrafi:
* Diagnozować potrzeby psychologiczne dzieci i młodzieży.
* Projektować zajęcia edukacyjne korygujące trudności emocjonalne dzieci i młodzieży poprzez kontakt ze sztuką.
Polecam ten kierunek wszystkim nauczycielom i osobom pracującym z dziećmi, którzy mają wiedzę z dziedziny pedagogiki i psychologii, a niewiele wiedzą na temat działań artystycznych.
Sama studiowałam na tym kierunku i nie przypominam sobie zajęć, z których nie wyjechałam z jakimś ciekawym pomysłem gotowym do zastosowania na zajęciach z dziećmi, brakowało mi natomiast nazwijmy to "psychologii w praktyce". Z wykształcenia jestem plastykiem, dlatego bardziej zależało mi na tych teoretycznych aspektach niż na praktycznych działaniach. Jeżeli natomiast kogoś nie interesują psychologiczne "rozkminki" i teorie, a zależy mu na praktycznej wiedzy co, jak i z czym połączyć, i co zrobić, aby jego zajęcia były naprawdę ciekawe, to śmiało może ruszać do Częstochowy.
Szkoda, że to terapia pedagogiczna a nie strikte arteterapia, w związku z pracami nad ustawą o zawodzie arteterapeuty lepiej uczyć się na kierunku bez udziwnień i dodatków w nazwie, by mieć uprawnienia do wykonywania zawodu (jak już takowy powstanie w Polsce).
Zgodnie z planami od następnych lat arterapię podyplomowo lub uzupełniająco będą mogły studiować tylko osoby posiadające dyplom ukończenia studiów artystycznych - czyli będzie trudniej
Zgodnie z planami od następnych lat arterapię podyplomowo lub uzupełniająco będą mogły studiować tylko osoby posiadające dyplom ukończenia studiów artystycznych - czyli będzie trudniej
Nie słyszałam o tych planach. Czy mógłbyś rozwinąć kto chce wprowadzić takie przepisy?
Pozdrawiam,
D.
_________________ To co możesz dać innym, to sposób w jaki żyjesz.
sami arteterapeuci chcą zmian, chcą się specjalizować (standaryzować) tak jak to ma miejsce na Zachodzie, poczytać/posłuchać o tym można na konferencjach poświęconych arteterapii
poczytaj planowane standardy dla terapeuty tańcem wg Polskiego Stowarzyszenia Choreoterapii
sami arteterapeuci chcą zmian, chcą się specjalizować (standaryzować) tak jak to ma miejsce na Zachodzie, poczytać/posłuchać o tym można na konferencjach poświęconych arteterapii
poczytaj planowane standardy dla terapeuty tańcem wg Polskiego Stowarzyszenia Choreoterapii
Przeczytałam i wynika z owych standardów, że można dysponować -co najmniej- trojakim wykształceniem wyższym: humanistycznym, artystycznym i medycznym. Tak więc, możliwości w wykonywaniu zawodu arteterapeuty są bardzo wszechstronne, a nie - jak napisałeś- ograniczone jedynie od wykształcenia artystycznego
Znam artykuł prof. Wity Szulc, jest on nawet umieszczony na tym forum:
http://forum.arteum.pl/viewtopic.php?t=41
Proszę jednak pamiętać, że jest to na razie tylko jedna z propozycji
Arteterapeuci w Polsce dążą do uporządkowania statusu prawnego tego zawodu, nie do ograniczenia jego wykonywania, związanego z wymogiem posiadania certyfikatu uczelni artystycznej jako warunku koniecznego do wykonywania zawodu arteterapeuty. Raczej stawia się na dorobek praktyczny, umiejętności, dobre portfolio, itp. Pytanie kto i jak będzie to oceniał? W tej chwili można uzyskać status arteterapeuty w jednym ze stowarzyszeń arteterapeutycznych (np. "Kajros"), ale nie niesie to ze sobą żadnych konsekwencji prawnych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum