Forum portalu Arteum.pl Strona Główna Forum portalu Arteum.pl
terapia sztuką

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSSRSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Śląski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli "Oświata"-
Autor Wiadomość
Dota 
Administrator

Wysłany: 2009-07-29, 23:52   Śląski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli "Oświata"-

ARTETERAPIA
1. Tematyka:

Podyplomowe Studia Arteterapii przeznaczone są dla absolwentów studiów licencjackich i magisterskich zakresu pedagogiki, psychologii, muzyki, sztuk plastycznych, kulturoznawstwa, bibliotekoznawstwa, filologii.
Adresowane są do pedagogów zatrudnionych w szkolnictwie powszechnym i specjalnym, pracowników placówek opiekuńczo – wychowawczych terapeutycznych, pracowników placówek kulturalno – oświatowych oraz dla osób pragnących pracować w takich placówkach.

Zajęcia mają charakter modułowy i obejmują m.in.:
 warsztat umiejętności interpersonalnych, psychologię twórczości i zdolności
 muzykę, taniec, choreoterapię i logorytmikę
 rysunek, malarstwo, rzeźbę
 dramę, biblioterapię
 intermedia, multimedia, mixmedia

2. Cel studiów:

Celem Podyplomowych Studiów Arteterapii jest podwyższenie kwalifikacji
w zakresie wielokierunkowej wiedzy o niepełnosprawności, wiedzy o szeroko rozumianej twórczości i sztuce oraz możliwościach ich terapeutycznego wykorzystania.
Studia kończą się pracą dyplomową (przygotowanie własnego projektu arteterapeutycznego).

3. Organizator:
Wyższa Szkoła Humanistyczno – Ekonomiczna w Łodzi
Międzynarodowy Instytut Edukacji przez Sztukę
ul. Rewolucji 1905r. nr 52
tel.: (042) 63-15-869

współorganizator:

Śląski Ośrodek Doskonalenie Nauczycieli „Oświata”
40-157 Katowice
Al. Korfantego 141
tel. (032) 204 14 73 w. 26
e.mail ewelina2512@interia.pl, reginaorze@poczta.onet.pl

4 .Czas trwania: trzy semestry, (15 miesięcy); 350 godz. (75 % zajęć to praca technikami warsztatowymi).

5. Ilość miejsc: 30 (w przypadku liczby chętnych przekraczającej limit przyjęć
decyduje kolejność zgłoszeń)

6. Opiekun z ramienia współorganizatora: mgr Marta Grabowska

7.Koszty uczestnictwa: 3.000 zł płatne w 15 miesięcznych ratach

8. Wymagane dokumenty:

 formularz zgłoszeniowy,
 orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki,
 odpis dyplomu,
 kserokopia dowodu osobistego,
 1 fotografia.

Więcej informacji:
http://www.oswiata.slask.pl/

Marek

Wysłany: 2009-10-19, 15:05   

zdecydowałem się na te studia podyplomowe organizowane w Katowicach przy współudziale Akademii Humanistyczno Ekonomicznej w Łodzi, no skoro dyplom wydaje Łódź to czemu nie :-P

Dzwoniłem do "Oświaty" i dowiedziałem się, że tylko część wykładowców dojeżdża z Łodzi reszta kadry jest ze Śląska, ale co mnie osobiście cieszy sam profesor Karolak przyjeżdza do Katowic na wykłady więc ok.

Póki co zożyło dokumenty 20 osób a więc przed lutym kolejna edycja nie ruszy 8-)

Dota 
Administrator

Wysłany: 2009-10-19, 16:06   

Marek napisał/a:
zdecydowałem się na te studia podyplomowe organizowane w Katowicach przy współudziale Akademii Humanistyczno Ekonomicznej w Łodzi, no skoro dyplom wydaje Łódź to czemu nie :-P

AHE ma ostatnio jakieś problemy z placówkami zamiejscowymi - mam nadzieję, że z tą w Katowicach będzie wszystko ok, ale na wszelki wypadek lepiej jakoś to sprawdzić.

Natomiast obecność prof. Karolaka, to rzeczywiście duży plus. Czytałam kilka publikacji p. Karolaka i jestem pod dużym wrażeniem jego wiedzy. Na warsztatach nie miałam szczęścia być. Może kiedyś, w tzw. przyszłości :)

Pozdrawiam,
D.

Edi 

Wysłany: 2010-02-07, 11:10   

Marek napisał/a:
zdecydowałem się na te studia podyplomowe organizowane w Katowicach

Dzwoniłem do "Oświaty" i dowiedziałem się, że tylko część wykładowców dojeżdża z Łodzi reszta kadry jest ze Śląska, ale co mnie osobiście cieszy sam profesor Karolak przyjeżdza do Katowic na wykłady więc ok.

Póki co zożyło dokumenty 20 osób a więc przed lutym kolejna edycja nie ruszy 8-)

pytania do Marka :)

Czy kierunek został utworzony, jak się to ma do kłopotów z jakimi spotyka się AHE na wydziałach pozamiejscowych?

Przymierzam się do rozpoczęcia podyplomówki w Katowicach ale dopiero od października, póki co kończę mgr i się rozglądam :)

pozdrawiam :D!

Dota 
Administrator

Wysłany: 2010-02-08, 17:44   

Edi napisał/a:

Czy kierunek został utworzony, jak się to ma do kłopotów z jakimi spotyka się AHE na wydziałach pozamiejscowych?

Nawet, jeśli Marek nie odpowie, to warto zadzwonić do placówki i samemu dowiedzieć się, co i jak. A potem zrobić dobry uczynek i podzielić się tą wiedzą z innymi na forum :D

Pozdrawiam!
D.

Marek

Wysłany: 2010-04-30, 13:10   

Edi napisał/a:

Przymierzam się do rozpoczęcia podyplomówki w Katowicach ale dopiero od października...

niestety kierunek nie ruszył od tego semestru, grupa się nie uzbierała, ja też czekam w związku z tym na październik, być może razem postudiujemy ;-)

kłopoty AHE ma ale z tego co się orientowałem to są kłopoty z nazwą akadamia vel wyższa szkoła, najprawdopodobniej akademia na powrót będzie wyższą szkołą, natomiast te studia w Oświacie w Katowicach to nie jest wydział zamiejscowy a jedynie współpraca między "Oświatą" a AHE, więc spoko 8-)

ps: znam kilka osób kóre się ewakuowały z AHE na inne uczelnie bojąc się że zostaną z niczym nie mniej jednak nie taki diabeł straszny .... kłopoty maja bowiem z informatyką a nie pedagogiką :arrow:

Marek

Wysłany: 2010-08-09, 14:26   

Ktoś się orientował może w Oświacie", czy ARTETERAPIA ruszy w Katowicach od października, czy tez trzeba szukać gdzieś dalej?

Ja składam papiery też bezpośrednio do Łodzi, w razie czego jakby nie otworzyli kierunku w Katowicach to będę się uczył wyjazdowo ;-)

Marek

Wysłany: 2010-08-26, 11:45   

Mam dobrą wiadomość dla osób oczekujących na arteterapię w Katowicach, kierunek się utworzył w "Oświacie" grupa zebrana i zaczyna w październiku :-)

Dota 
Administrator

Wysłany: 2010-09-02, 17:17   

Marek napisał/a:
Mam dobrą wiadomość dla osób oczekujących na arteterapię w Katowicach, kierunek się utworzył w "Oświacie" grupa zebrana i zaczyna w październiku :-)

To bardzo dobra wiadomość, dziękujemy za informacje!

Pozdrawiam,
D.

Odpowiedz do tematu